Баклава с грис и орехи
минути
порции
сложност
Съставки
- 125 г краве масло
- 1 с.л. лимонова кора
- 5 ч.ч. вода
- 5 ч.ч. захар
- 2 ч.ч. орехови ядки смлени
- 1 ч.ч. грис
- 500 г кори за баница
Начин на приготвяне
-
Приготвя се сироп от захарта, водата и лимоновата кора и се оставя да се охлади. Корите се разделят на три равни части.
-
В намазнена тава се слага едната част от корите, ако е кръгла, като в моя случай, излишното се изрязва, така че да покриват само дъното. Ръси се с половината грис, слага се 1 чаша орехи, накъсват се изрезките от корите и се добавят.
-
Отгоре се редят другата част от корите, слага се останалата грис, орехи и изрезки и се покрива с последната част от корите.
-
Баклавата се нарязва с нож и подходящи формички за сладки.
-
Маслото се разтопява и още докато е горещо се излива върху нарязаната баклава.
-
Пече се на 180 С до златисто за около 30мин., след което се залива с охладения сироп.
-
Оставя се поне 12 часа на хладно, да попие сиропа преди сервиране.