Начало > Десерти > Баклава с фъстъци и локум

Баклава с фъстъци и локум

Баклава с фъстъци и локум|escape
90
x10
2
90
минути
x10
порции
2
сложност

Съставки

Начин на приготвяне

  1. Намазнява се тавичка и в нея се поставят 3 точени кори, напръскани с разтопено масло. Смесват се фъстъците, локумът, канелата и ванилията. Разстила се малко от сместа върху корите, след това се слагат още 3 кори, напръскани с масло, а после се поръсва с фъстъчената смес. Подреждат се така, докато свършат корите и орехите. Завършва се с кора. Преди печенето баклавата се нарязва в тавата на квадратчета или ромбчета.

  2. Пече се в предварително загрята (до 200 ºС) фурна до силно порозовяване (около 50 минути).

  3. Сиропът се приготвя, като захарта се залива с вода. Добавят се ванилията и сокът от лимона. Оставя се да ври на слаб огън за около 20 минути докато сиропът почти се сгъсти.

  4. След като е изстинала добре, опечената баклава се залива с горещия сироп. Оставя се да се напои хубаво (на стайна температура) за ден.

  5. Сервира се в десертни купички или чинии.

Още Десерти

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?