Багети с ръжени ядки и плънка
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Сухата мая се разтваря в малко топла вода и се добавя захарта. В чаша мляко се накисват ръжените ядки за 10-15 минути.
-
В купа се пресява брашното и се добавя солта. Наливат се зехтина и разбитото яйце. Добавят се маята и прецедените ръжени ядки.
-
Замесва се лепкаво тесто. Оставя се настрани да втаса, покрито с кърпа или домакинско фолио, за около 30 минути.
-
Тестото отново се премесва. Разделя се на 2 равни части и се оформят багетите. Прави се разрез по дължината на багетата и се поставя от предварително подготвената смес от смлени маслини, чесън, босилек и сирене.
-
Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна до златисто около 40 минути.
-
Изваждат се от фурната, напръскват се със студена вода и се завиват добре с кърпа. Изчаква се 10-15 минути преди сервиране.