Ароматно ярешко с вино
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 к.л. дивисил
- 1 к.л. босилек
- 3 с.л. доматено пюре
- 2 бр. лимон
- 1 ч.ч. вино бяло
- 1 к.л. салвия сушена
- 1 к.л. кимион
- 1 к.л. мащерка
- 1 к.л. риган
- 1 к.л. пикантина
- 1 к.л. черен пипер млян
- 1 с.л. червен пипер
- 30 мл зехтин
- 5 ск. чесън глави
- 1.50 г агнешко месо
Начин на приготвяне
-
В купичка се сипва зехтина с черен, червен пипер, пикантина, риган, мащерка, кимион и салвия (градински чай). Всичко се разбърква и месото се намазва обилно с ароматната смес. Слага се в тава със скилидките чесън.
-
В друга купа се смесват виното, пюрето, сока от двата лимона, босилек и девисил. Тази смес се излива в тавата около месото, като не се сипва директно върху него, за да не се отмият подправките.
-
Покрива се с алуминиево фолио и се пече на 170 С 2часа, след което фолиото се отстранява и се дозапича, до приятен загар на коричката около 30 минути.
-
В рецептата е изполвано прясно младо ярешко месо, в продуктите е записано агнешко, и двете са подходящи.
-
Поднася се с ориз или запечени картофи и зелена салата.