Агнешко бутче върху дроб-сарма
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Агнешкото бутче и наборът за дроб-сарма се слагат в дълбока тенджера за варене. Пълни се с вода (около литър) и се добавя ракията.
-
След като кипнат месото и дреболиите, кръвта, изплувала на повърхността, се отстранява и се оставя да се поварят още 30 минути.
-
Оризът се накисва в купичка с вода. Почистват се стръковете лук, гъбите и зелените подправки (девесил и джоджен), измиват се и се нарязват на ситно.
-
След като минат 30-е минути, месото и дреболиите се махат от котлона. Дреболиите се изваждат в чиния и се оставят за 40 минути да се охладят. Водата, в която са се варили дреболиите, се изхвърля. Бутчето се оставя цяло, а сварената карантия се нарязва на дребно.
-
Към нарязаните съставки на набора за дроб-сарма се добавят ориз, гъби, лук и стафиди. Слагат се на дъното на дълбока тава за печене (с размери 40-25-7 см.). Отгоре се поръсват със сол, червен пипер и зелените подправки. Добавя се 600 мл. вода. Най-отгоре се слага бутчето и всичко се полива внимателно с олиото.
-
Ястието се покрива с алуминиево фолио за печене. Пече се при 180 ºС за 90 минути. След това фолиото се отстраня и се връща за печене още 10 минути. (Така бутчето хваща приятна златиста коричка).
-
При сервиране, месото се отрязва на порция и се поднася върху "подложка" от дробинето с ориза. По желание може да се гарнира с резен лимон.