Задушени калмари
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 кг калмари
- 75 г краве масло
- 1 гл. лук кромид стар
- 2 бр. моркови
- 4 ск. чесън стар
- 100 г домати
- 100 мл вино бяло
- 1 с.л. брашно тип 500
- 1 бр. дафинов лист
- 2 бр. бахар зърна
- 3 бр. черен пипер на зърна
- 2 с.л. целина листа
- 2 стр. магданоз пресен
- 1 ч.л. мащерка
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне
-
Калмарите се измиват и почистват. В тях има едно перо, което трябва да се извади. Нарязват се на тънки кръгове.
-
Нарязаните калмари се задушават в малко масло заедно със ситно нарязаните моркови, лук и чесън.
-
Прибавят се доматите, виното, 1 чаша вода, дафинов лист, бахар, пипер, сол и се вари на слаб огън за около 40-50 минути.
-
Добавят се останалото масло, брашното, размито в малко вода, червения пипер, мащерката и се вари за още 10 минути.
-
Преди да се свали от огъня, ястието се поръсва с целина и магданоз.
-
Сервира се със сварен ориз или картофено пюре.