Ягодов кейк с цедено кисело мляко
минути
порции
сложност
Съставки
-
за блата:
- 2 с.л. вода
- 2 с.л. мед
- 60 г краве масло
- 1 пак. шушулка ванилия
- 150 г обикновени бисквити
- 50 г бадеми
-
за крема:
- 15 г желатин
- 1 шушулка ванилия
- 200 мл сметана
- 600 г ягоди
- 400 г цедено кисело мляко
- 120 г мед
- 30 мл вода
Начин на приготвяне
-
За блата бисквитите заедно с бадемите се смилат добре в кухненски робот или чопър. Добавят се разтопеното масло, меда и ванилията.
-
Отново се разбива добре, до хомегенна смес. Изсипва се в тава с отлепящо се дъно, като се изравнява и притиска добре, да се разпредели равномерно сместта.
-
Поставя се в хладилника за около час.
-
За крема желатина се потапя във водата и се оставя да набъбне.
-
Ванилията се смесва със сметаната и се загряват на умерен огън, докато сметаната заври. Когато заври, се отстранява от огъня и се оставя настрана за 1-2 минути.
-
След това се прецежда и към нея се добавянакиснатия желатин. Разбърква се докато желатинът се разтопи.
-
Ягодите се смилат в кухнески робот или чопър.
-
Цеденото мляко се разбива с меда.
-
В купа постепенно се смесват цеденото кисело мляко, вече смлените ягоди и сметановата смес с желатина. Разбърква се добре, до хомегенност и се изсипва върху вече изстиналия бисквитен блат.
-
Поставя се в хладилник за 12 часа.
-
По желание, преди сервиране се гарнира със сметана на спрей и пресни ягоди.