Ябълкова пита с орехи
минути
порции
сложност
Съставки
- 5 бр. яйца
- 125 г краве масло
- 100 мл олио
- 250 мл краве кисело мляко
- 300 г захар
- 350 г брашно тип 500
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 пак. бакпулвер
- 1 кг ябълки
- 100 г орехови ядки
Начин на приготвяне
-
Маслото и захарта се разбиват. Прибавят се един по един жълтъците, киселото мляко, олиото, брашното със содата и накрая белтъците, разбити на сняг.
-
Замесва се тесто и се разделя на две части.
-
В тава, намазана с масло и посипана с брашно, се разточва половината от тестото. Изсипват се ябълките, настъргани, заедно със счуканите орехи.
-
Отгоре се разстила останалото тесто.
-
Надупчва се с вилица и се пече в умерена фурна.
-
Поръсва се с пудра захар преди да се сервира.