Ябълков щрудел на розички
минути
порции
сложност
Съставки
- 3 с.л. пудра захар
- 1 к.л. канела на прах
- 3 с.л. кафява захар
- 6 бр. ябълки
- 1 бр. бутер тесто
Начин на приготвяне
-
Ябълките се измиват и семките им се премахват. Кипва се вода в касерола. Ябълките се нарязват на тънки филийки с дебелина около 3-4 мм.
-
Готовите слайсове ябълки се бланшират за кратко в горещата вода. Така те ще омекнат и няма да се чупят при сгъването по-късно. Отцеждат се.
-
Бутер тестото се нарязва на ленти широки около 2.5 - 3 см. Всяка лента се поръсва с предварително разбърканата захар с канела.
-
Ябълковите слайсове се нареждат с леко застъпване върху лентата, като горната част излиза от линията на тестото на около 1 см. Внимателно лентите се завиват на руло. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене.
-
Рулото не бива да е прекалено стегнато, за да не остане недопечено в центъра, но не трябва и да е прекалено хлабаво, за да не се разтвори при печенето.
-
Пече се в предварително загрята фурна на 200 С около 15-20 минути.
-
Розичките се изваждат и се поръсват с пудра захар.