Винен кебап
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 к.л. мащерка
- 1 к.л. риган
- 1 с.л. брашно тип 500
- 1 ч.л. сол
- 20 мл зехтин
- 3 гл. лук кромид стар
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 к.л. черен пипер млян
- 2 бр. дафинов лист
- 2 с.л. доматено пюре
- 150 г домати консерва
- 3 бр. бахар зърна
- 200 мл вино червено
- 800 г свинско месо
Начин на приготвяне
-
Глинен гювеч или гърне се намазва със зехтина, месото се нарязва на парчета и се слага в него.
-
Кромида се почиства и нарязва на четвъртинки и се добавя към месото.
-
В едно бурканче с винтова капачка се слагат доматите, пюрето, червения пипер и брашното, затваря се с капачката и се разклаща, така че съдържанието му да се смеси и хомогенизира.
-
Тази смес се изсипва в гърнето върху месото. Добавят се бахар, дафинов лист и останалите подправки, размесва се всичко и се налива виното със 250 мл вода.
-
Захлупва се и се пече 90 минути на 180 С, след което капака се отстранява и се запича още 30 минути.
-
Сервира се със сварен ориз или картофи.