Великденски кейк с моркови и кайсии
минути
порции
сложност
Съставки
- 660 г брашно тип 500
- 1 бр. яйца
- 70 г захар
- 2 бр. моркови
- 50 г кайсии сушени
- 70 г краве масло
- 365 мл сок от моркови
- 1 к.л. сол
- 14 г мая
- 1 бр. шушулка ванилия
Начин на приготвяне
-
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се слагат ванилията, яйцето, захарта, меко краве масло и сол.
-
Сока от моркови се загрява и в него се разтваря маята, като се оставя да шупне. Тази смес се добавя към брашното и всичко се замесва до гладко, нелепнещо меко тесто. Оставя се покрито на топло да втаса за 1 час.
-
Сушените кайсии се накисват в гореща вода за 10 мин, докато омекнат, а морковите се настъргват.
-
Готовото втасало тесто се разстила върху набрашнен плот с ръце и се слагат отгоре нарязаните и подсушени кайсии и морковите. Отново се замесва до пълното им поемане от тестото.
-
Възможно е тестото да стане по-меко при замесването му с морковите, добавя се малко брашно, само колкото да не лепне по ръцете. Разтегля се на фитил и се поставя в кръгла форма за кекс с дупка в средата.
-
Така се оставя на топло още 45 минути да втаса отново. Преди печене се посипва по желание с влажна захар смесена с 1 с.л. вода.
-
Пече се на 180 С около 50 мин.
-
След опичане, още докато е топъл, се изважда от формата и се залива със захарна глазура, направена от смесването на 1 брой белтък и 160 г пудра захар.
-
Оставя се 15 минути да се поохлади и се разрязва.