Начало > Десерти > Великденски кейк с моркови и кайсии

Великденски кейк с моркови и кайсии

Великденски кейк с моркови и кайсии|escape
90
x8
1
90
минути
x8
порции
1
сложност

Съставки

Начин на приготвяне

  1. Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се слагат ванилията, яйцето, захарта, меко краве масло и сол.

  2. Сока от моркови се загрява и в него се разтваря маята, като се оставя да шупне. Тази смес се добавя към брашното и всичко се замесва до гладко, нелепнещо меко тесто. Оставя се покрито на топло да втаса за 1 час.

  3. Сушените кайсии се накисват в гореща вода за 10 мин, докато омекнат, а морковите се настъргват.

  4. Готовото втасало тесто се разстила върху набрашнен плот с ръце и се слагат отгоре нарязаните и подсушени кайсии и морковите. Отново се замесва до пълното им поемане от тестото.

  5. Възможно е тестото да стане по-меко при замесването му с морковите, добавя се малко брашно, само колкото да не лепне по ръцете. Разтегля се на фитил и се поставя в кръгла форма за кекс с дупка в средата.

  6. Така се оставя на топло още 45 минути да втаса отново. Преди печене се посипва по желание с влажна захар смесена с 1 с.л. вода.

  7. Пече се на 180 С около 50 мин.

  8. След опичане, още докато е топъл, се изважда от формата и се залива със захарна глазура, направена от смесването на 1 брой белтък и 160 г пудра захар.

  9. Оставя се 15 минути да се поохлади и се разрязва.

Още Десерти

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?