Вегетарианско предястие
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
С белачката за картофи се обелва твърдата част на аспержите. Отрязват се връхчетата и се отделят настрана.
-
Останалата част от аспержите се сварява в 250 мл. вода със сол и чесън на прах.
-
Сварените аспержи се пасират, добавя се сока от половин лимон и се желира с половин пакетче желатин. Следва се указанието върху пакетчето.
-
Изсипва се в една или в две формички и се оставя в хладилника да се желира.
-
Ряпата и червеното цвекло се обелват и се нарязват на тънки шайби. Морковите се нарязват според предпочитанията.
-
Всички зеленчуци - моркови, ряпа, червено цвекло и връхчетата на аспержите, се изпържват за кратко в горещо олио. Изваждат се върху кухненска хартия да се отцеди мазнината.
-
За приготвянето на соса се разбиват сока от лимона, зехтина и солта с вилица, докато се сгъсти. Прибавят се ситно нарязания чесън и магданоз.
-
Желираните аспержи се изваждат от формичката. Изпържените зеленчуци се нареждат в плато, заливат се със соса и се сервират..