Вегетарианска пица с домати, чушки, маслини и гъби



минути

порции

сложност
Съставки
- 1/2 ч.ч. гъби
- 1/2 гл. лук кромид стар
- 2 с.л. маслини без костилка
- 1 бр. червени чушки
- 1 бр. домати
- 1 ч.ч. моцарела
- 2 с.л. пармезан
- 2 ч.ч. брашно тип 500
- 7 г жива мая
- 2 с.л. зехтин
- 2 ч.л. сол
- 1/2 ч.ч. вода
- 1 ч.ч. домати консерва
- 1/2 ч.ч. доматено пюре
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ск. чесън стар
- 1 ч.л. босилек
Начин на приготвяне
-
Маята се рзтваря в хладка вода. Добавят се брашното, зехтина и солта в купа и се замесва тесто.
-
Тестото трябва да е меко. Покрива се с найлон или кърпа и се оставя за 1-1 ½ ч.
-
След като е готово, тестото се удря в плота, за да изпусне въздуха.
-
Плота се поръсва с брашно и с помощта на точилка тестото се разточва на тънко.
-
Разточеното тесто се слага в таваи се надупчва с вилица на няколко места. Покрива се и се оставя за половин час.
-
След това тестото се запича за 10 минути на 200 градуса и се изважда от фурната.
-
За соса се смесват доматите от консерва, доматеното пюре, червения пипер, босилека и чесъна.
-
Тестото се полива със соса, поръсва се с различните видове нарязани на ленти зеленчуци. Накрая се поръсва с моцарелата и пармезана.
-
Пече се за около 15 минути, докато сиренето се разтопи и придобие златист цвят.