Ущипци от червена леща
минути
порции
сложност
Съставки
- 2 ч.ч. червена леща
- 4 ч.ч. вода
- 1 ч.ч. булгур
- 1 глава лук
- 3 с.л. олио
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 връзка зелен лук
- 1 връзка магданоз
- 1 с.л. пиперково пюре
- 1 лимон
Начин на приготвяне
-
Червената леща се сварява в четирите чаши вода.
-
Когато лещата се свари, се прибавя дребният булгур. Разбърква се и се слага капакът на тенджерата. Оставя се за 30 минути, докато набъбне булгурът.
-
Лукът се нарязва на ситно и се задушва в олиото. Към готовата смес от лещата и булгура се добавят задушеният лук, пиперковото пюре, червеният пипер, кимионът и сол на вкус. Всичко се омесва с ръце до получаване на гладка смес.
-
Магданозът и зеленият лук се почистват и нарязват на ситно, след което се прибавят към сместа.
-
С длан се оформят продълговати кюфтенца (ущипци) и се поднасят с лимон и свежа салата.