Царевични плитки
минути
порции
сложност
Съставки
- 50 г краве масло
- 1 ч.л. сол
- 2 бр. яйца
- 1 ч.л. захар
- 20 г жива мая
- 200 г брашно царевично
- 300 г брашно тип 500
- 250 мл краве прясно мляко
- 1 бр. яйчен жълтък
Начин на приготвяне
-
Маята се разтваря в топлото мляко, заедно със захарта и малко от брашното. Оставя се да шупне.
-
Разбиват се 2 яйца. Смесват се двата вида брашно, разбитите яйца, шупналата мая, солта. От получената смес се замесва меко тесто.
-
Тестото се разделя на две части. Всяка се разточва във форма на правоъгълник.
-
Единият правоъгълник се намазва с меко масло и върху него се слага другия.
-
Така получения 1 правоъгълник се нарязва на ленти с ширина 5 см. В средата на всяка се прави разрез, но не докрая
-
Двете ленти се хващат през средата и се усукват 3 пъти.
-
Питките се нареждат в предварително намазана с олио тава.
-
Жълтъка се разбива и с него се намазват плитките.
-
Пекат се в загрята на 180 С фурна около 25-30 минути.