Торта с крем от маскарпоне и шам фъстъци
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Първо се приготвя крем. За целта маскарпонето се разбива с миксер и към него постепенно се добавя подсладеното кондензирано мляко. (Добавя се постепенно, защото маскарпонето ще се втечни от него, ако се прекали с количеството.)
-
Течната сладкарска сметана се разбива с ванилията до получаването на гъст крем и се добавя внимателно към крема с маскарпонето. Разбърква се с помощта на шпатула или лъжица до получаването на еднородна смес.
-
След това се приготвят блатовете. С хартия за печене се покриват дъната на три тавички с диаметър 23 сантиметра и се намасляват. Може да се използва и само една, като сместа за блатовете се разделя на три части, които след това се изпичат поотделно в тавичката.
-
В малка купа се пресяват какаото, брашното, нишестето и бакпулверът. Разбъркват се докато се смесят добре.
-
С помощта на миксер се разбиват яйцата със захарта и солта до получаването на пухкав крем.
-
Към получения крем се прибавя сместа от какаото, брашното и нишестето, като това се случва на три пъти, a след всяко прибавяне се бърка внимателно с лъжица, докато сухата смес се усвои от яйчната.
-
Сместа се разпределя по равно в намаслените тавички. Блатовете се пекат в предварително загрята на 175 градуса фурна, около 20-25 минути, докато станат елaстични и при притискане с пръст веднага възвръщат формата си.
-
След като блатовете са готови тавичките от фурната и блатовете се обръщат върху решетка. Оставят се така до пълното им изстиване.
-
Накрая се приготвя сиропа. Водата се загрява на котлона в малка тенджерка и след като кипне, към нея се прибавя захарта. Бърка се непрекъснато, докато се получи сироп. Към него се добавя рома и се разбърква.
-
С получения сироп се напояват блатовете и се подреждат един върху друг, като между всеки блат се поставя обилно количество крем, който преди поставянето на нов напоен със сироп блат се заглажда с лъжица. Тортата се намазва обилно с крем встрани и отгоре. Украсява се със смлян шам фъстък и се поставя за няколко часа в хладилник, за да стегне.