Торта Естерхази
минути
порции
сложност
Съставки
- 8 бр. яйчен белтък
- 200 г пудра захар
- 2 с.л. лимонова кора
- 1 щипка канела на прах
- 150 г бадеми
- 40 г брашно тип 500
- 300 мл краве прясно мляко
- 150 г захар
- 1 бр. шушулка ванилия
- 40 г пудинг ванилия
- 3 бр. яйчен жълтък
- 30 мл бренди
- 300 г краве масло
- 80 г кайсии сладко
- 30 мл ром тъмен
- 300 г фондан
- 1 шепа бадеми филирани
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 180 С.
-
Яйчните белтъци се разбъркват заедно с 2/3 чаша пудра захар, добавят се лимонената кора, канелата и останалото количество захар. Разбърква се, докато се получи гладка смес.
-
Внимателно се добавят начупените бадеми и брашното. Начертават се 6 кръга с диаметър 24 см на хартия за печене. Изсипва се тънък слой тесто във всеки и блатовете се изпичат за 8-10 минути.
-
Изваждат се и се оставят да изстинат, като преди това се маха хартията.
-
За крема се стопява маслото, да стане на крем. Оставя се да се охлади. Загряват се 2/3 от млякото със захарта и ванилията. Останалото мляко се използва се смесва с пудинга, жълтъците и брендито. Разбърква се до хомогенност. Оставя се да се поохлади и се смесва с останалото мляко и захарта.
-
Маслото и пудинговата се смесват и се разбърква отново, колкото да се хомогенизират.
-
Пълнежа (като си оставите малко пължен) се разпределя между 5 блата и се нареждат един върху друг. Може да се направят и по-малко на брой, но по-дебели блатове, по желание.
-
Сладкото и рома се загряват и последния блат се сиропира.
-
Фондана се загрява на стайна температура и тортата се залива отгоре с него. Използва се шпатула, за да се разпредели.
-
Странично тортата се намазва с останалия крем. Долния ръб на тортата се украсява с филираните бадеми.
-
Украсява се с шоколад, който се поставя в пош. Прави се паяжина, а след това се прокарва нож, като се започне от центъра към края на тортата.
-
Оставя се в хладилник за известно време да стегне, преди да се сервира.