Начало > Десерти > Торта Естерхази

Торта Естерхази

Торта Естерхази|escape
90
x12
1
90
минути
x12
порции
1
сложност

Съставки

  • 8 бр. яйчен белтък
  • 200 г пудра захар
  • 2 с.л. лимонова кора
  • 1 щипка канела на прах
  • 150 г бадеми
  • 40 г брашно тип 500
  • 300 мл краве прясно мляко
  • 150 г захар
  • 1 бр. шушулка ванилия
  • 40 г пудинг ванилия
  • 3 бр. яйчен жълтък
  • 30 мл бренди
  • 300 г краве масло
  • 80 г кайсии сладко
  • 30 мл ром тъмен
  • 300 г фондан
  • 1 шепа бадеми филирани

Начин на приготвяне

  1. Фурната се загрява на 180 С.

  2. Яйчните белтъци се разбъркват заедно с 2/3 чаша пудра захар, добавят се лимонената кора, канелата и останалото количество захар. Разбърква се, докато се получи гладка смес.

  3. Внимателно се добавят начупените бадеми и брашното. Начертават се 6 кръга с диаметър 24 см на хартия за печене. Изсипва се тънък слой тесто във всеки и блатовете се изпичат за 8-10 минути.

  4. Изваждат се и се оставят да изстинат, като преди това се маха хартията.

  5. За крема се стопява маслото, да стане на крем. Оставя се да се охлади. Загряват се 2/3 от млякото със захарта и ванилията. Останалото мляко се използва се смесва с пудинга, жълтъците и брендито. Разбърква се до хомогенност. Оставя се да се поохлади и се смесва с останалото мляко и захарта.

  6. Маслото и пудинговата се смесват и се разбърква отново, колкото да се хомогенизират.

  7. Пълнежа (като си оставите малко пължен) се разпределя между 5 блата и се нареждат един върху друг. Може да се направят и по-малко на брой, но по-дебели блатове, по желание.

  8. Сладкото и рома се загряват и последния блат се сиропира.

  9. Фондана се загрява на стайна температура и тортата се залива отгоре с него. Използва се шпатула, за да се разпредели.

  10. Странично тортата се намазва с останалия крем. Долния ръб на тортата се украсява с филираните бадеми.

  11. Украсява се с шоколад, който се поставя в пош. Прави се паяжина, а след това се прокарва нож, като се започне от центъра към края на тортата.

  12. Оставя се в хладилник за известно време да стегне, преди да се сервира.

Още Десерти

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?