Торта "Павлова" с ягоди
минути
порции
сложност
Съставки
-
за белтъчения блат:
- 1 пак. шушулка ванилия
- 4 белтъка
- 1 ч.л. оцет
- 1 ч.л. царевично нишесте
- 200 г захар
-
за гарниране:
- 400 г ягоди
-
за крема:
- 1 пак. шушулка ванилия
- пудра захар
- 400 мл сладкарска сметана
Начин на приготвяне
-
Фурната се включва на 100 градуса, за да загрее добре (горен и долен реотан).
-
Кръгла тава се застила с хартия за печене и с молив се очертава кръг с диаметър около 22-23 см.
-
Белтъците се разбиват на сняг.
-
Постепенно се добавя захарта, като не се спира да се разбива до пълното й разтваряне.
-
След това се прибавят нишестето, оцета и ванилията и отново се разбива добре.
-
Белтъчната смес се изсипва в очертания кръг и се оформя с лъжица, като в центъра на блата се прави нещо като легло (вдлъбнатина ) за крема и ягодите.
-
Поставя се в предварително загрята на 100 градуса фурна и се пече (суши) около 1 час и 20 минути (като се внимава да не прегорят белтъците, ако е необходимо се намаляват градусите и се поставя на по-ниска степен на решетката на фурната).
-
След като белтъците са готови, фурната се изключва, вратичката й се отваря леко и блата се оставя да изстине вътре.
-
Крема се приготвя, като се смесят и разбъркат добре сметаната със захарта и ванилията.
-
Ягодите се измиват и нарязват.
-
Тортата се сглобява, като крема се изсипе в оформената вдлъбнатина на изстиналия белтъчен блат, а върху крема се подредят ягодите.