Начало > Тестени > Точена баница с тиква

Точена баница с тиква

Точена баница с тиква|escape
90
x8
1
90
минути
x8
порции
1
сложност

Съставки

Начин на приготвяне

  1. Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се слагат солта, оцета и олиото. Започва се размесване, като се добавя по малко хладка вода, до получаване на хубаво гладко тесто.

  2. Полученото тесто се разделя на 8 топчета с приблизително равна големина. Всяко топче се разточва леко на кора с големина на десертна чиния, нареждат се върху чиста кърпа и се оставят, покрити с домакинско фолио, около 20 мин да почине тестото.

  3. През това време в чинийка се смесват захарта, канелата и галетата, която се слага, за да поема влагата и да не стане водниста и клисава баницата.

  4. Стафидите се накисват в купичка с вода, колкото да ги покрие, за да омекнат, ако ползвате орехи, това не е необходимо.

  5. Тиквата се почиства и рендосва, като посоченото количество 500 гр е за рендосана тиква.

  6. Върху плот (маса) се поставя всяка кора и започва да се тегли с пръсти, така че да стане много тънка, почти прозрачна. Възможно е да се накъса на места, не е фатално. Поръсва се с масло, след което се взима от тиквата и се разпределя по кората.

  7. Върху тиквата се ръси от сместа със захарта и канелата, накрая се добавят и стафиди, които изтискваме леко преди да ги сложим.

  8. Хваща се единия край на кората и се навива на руло, което се усуква и се слага в намазнена тава, като се реди от средата на тавата във форма на охлюв.

  9. Така се процедира със всичките кори, накрая баницата се намазва с разбит жълтък с 1 с.л.олио и се пече 70 мин на 170 С до златисто.

  10. По желание след като поизстине се поръсва с пудра захар.

  11. Количествата на тиквата и захарта са ориентировъчни, според предпочитанията може да се увеличи или намали. Галетата може да се замени със пшеничен грис, стафидите с орехи. Големината на тавата е с диаметър 30 см.

Още Тестени

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?