Тиквеник
минути
порции
сложност
Съставки
- 100 г орехи
- 100 г стафиди
- 1 пак. шушулка ванилия
- 1 пак. канела
- 1,5 ч.ч. захар
- 600 г тиква
- 1 пак. кори за баница
- 100 мл олио
- 100 г галета
- пудра захар
Начин на приготвяне
-
Тиквата се настъргва на ситно. За направата на едно руло се взимат 2 кори и се намазват с олиото равномерно, като се използва четка. Смесват се захарта с ванилията.
-
Настърганата тиква се поръсва, като преди това се изцежда от сока. Поръсва се с 1 с.л. галета, 1 с.л. захар, малко стафиди, орехи и канела.
-
Корите се загъват около 2 см. по дължина от двете страни и се намазват с четката отгоре на загънатата част. Навиват се и се оформят като руло.
-
Рулата се нареждат в правоъгълна тавичка и се намазват отгоре с олио. Пече се на 180 градуса, около 40 минути. Не е необходимо да се загрява предварително фурната.
-
След като се изпече, се оставя да изстине, нарязва се на малки парчета и се поръсва с пудра захар през малко сито.