Телешко по монголски
минути
порции
сложност
Съставки
- 500 г телешки пържоли
- 1/4 ч.ч. царевично нишесте
- 1 ч.ч. олио
- 1/2 ч.л. джинджифил
- 1 ск. чесън стар
- 1/2 ч.ч. соев сос
- 1/2 ч.ч. вода
- 2 с.л. вино бяло
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 2 стр. лук кромид пресен
- 1 гл. лук кромид стар
Начин на приготвяне
-
За приготвянето на соса в тиган се загряват 2 с.л. олио. Добавят се чесъна и джинджифила (пресен, настърган) и се разбърква. Добавят се соевия сос, виното и водата. Прибавя се и кафявата захар, след това червения пипер. Соса се оставя да кипне и се вари 2-3 минути. Маха се от котлона.
-
Пържолата се нарязва на дебели парчета, като ножа се държи под ъгъл от 45 градуса. Месото се овалва в царевично нишесте и се оставя да почине 10 минути.
-
В уок тиган се загрява 1 ч.ч. олио на средна температура. Добавя се нарязаното месо и се готви 3 минути.
-
Месото се изважда с решетъчна лъжица и се отцежда върху хартия. Мазнината се отцежда от тигана, като се остави количество около 1 с.л., добавя се лука и се запържва за 2 минути, като се разбърква постоянно. И месото се прехвърля в уок тигана. Готви се, докато сосът забълбука.