Телешко фрикасе
минути
порции
сложност
Съставки
- 600 г телешко месо
- 1 гл. лук кромид стар
- 1 бр. дафинов лист
- 3 бр. карамфил зърна
- 30 г краве масло
- 35 г брашно тип 500
- 1 бр. яйчен жълтък
- 2 с.л. краве прясно мляко
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. сол
- 2 щипка черен пипер млян
Начин на приготвяне
-
Месото се нарязва, слага се в 750 мл вряща подсолена вода и като заври, се обира пяната.
-
Лука се обелва и в него се забождат карамфила и дафиновия лист, добавят се към месото и се вари 40-60 минути.
-
По желание могат да се добавят гъби.
-
Месото се изважда, бульона се прецежда и се запазват 500 мл.
-
За да се приготви соса, маслото се сгорещява и в него се запържва брашното до кафяво. Добавя се бульона, като се бърка, за да не се образуват бучици.
-
След като сосът заври, се оставя да къкри за 5 минути и се прибавя месото.
-
Жълтъка и млякото се разбиват, тенджерата се дръпва от огъня и соса се застройва с яйчената смес. Подправя се с лимонов сок, сол и черен пипер.
-
Сервира се с варен ориз в пръстеновидна форма, като месото се слага в средата.