Тарт "Татен" с ябълки
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
За тестото брашното се пресява заедно със солта и се смесва с нарязаното на кубчета студено масло в кухненски робот. Сместа се прави на трохи, добавя се водата и много бързо се замесва тесто. Не се меси много, за да не се разтопи маслото - иначе тестото няма да е нежно и топящо се в устата. Добре е по време на месенето ръцете да се охлаждат в купа със студена вода или кубчета лед, след което да се подушат и се продължи месенето.
-
Готовото тесто се оформя на топка, завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника, за да се охлади и стегне (за около 30-40 минути).
-
За плънката ябълките се обелват, почистват и нарязват на по-дебели резенчета. Маслото се разтопява и се излива в тавата, в която ще се пече сладкиша, като се обливат добре и стените й.
-
Ябълките се подреждат по цялото дъно, поръсват се със захарта и тавата се поставя в загрята фурна - да се карамелизират. Р
-
Тестото се разточва на кръг с диаметър, малко по-голям от диаметъра на тавата. Навива се на точилка и се пренася върху ябълките в тавата, като краищата му се подгъват навътре.
-
Готовият тарт се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 30 минути, докато се зачерви.
-
Изважда се и се охлажда леко. Тавата се захлупва с чиния, по-голяма от диаметъра на тавата и много внимателно се обръща в чинията.
-
Сладкишът се сервира топъл, по желание се гарнира със сладолед.