Начало > Десерти > Тарт "Татен" с ябълки

Тарт "Татен" с ябълки

Тарт
90
x8
3
90
минути
x8
порции
3
сложност

Съставки

Начин на приготвяне

  1. За тестото брашното се пресява заедно със солта и се смесва с нарязаното на кубчета студено масло в кухненски робот. Сместа се прави на трохи, добавя се водата и много бързо се замесва тесто. Не се меси много, за да не се разтопи маслото - иначе тестото няма да е нежно и топящо се в устата. Добре е по време на месенето ръцете да се охлаждат в купа със студена вода или кубчета лед, след което да се подушат и се продължи месенето.

  2. Готовото тесто се оформя на топка, завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника, за да се охлади и стегне (за около 30-40 минути).

  3. За плънката ябълките се обелват, почистват и нарязват на по-дебели резенчета. Маслото се разтопява и се излива в тавата, в която ще се пече сладкиша, като се обливат добре и стените й.

  4. Ябълките се подреждат по цялото дъно, поръсват се със захарта и тавата се поставя в загрята фурна - да се карамелизират. Р

  5. Тестото се разточва на кръг с диаметър, малко по-голям от диаметъра на тавата. Навива се на точилка и се пренася върху ябълките в тавата, като краищата му се подгъват навътре. 

  6. Готовият тарт се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 30 минути, докато се зачерви. 

  7. Изважда се и се охлажда леко. Тавата се захлупва с чиния, по-голяма от диаметъра на тавата и много внимателно се обръща в чинията. 

  8. Сладкишът се сервира топъл, по желание се гарнира със сладолед.

Още Десерти

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?