Супа топчета
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
В тенджера се сипват 2 л студена вода, прибавят се 1/2 глава ситно нарязан лук, малка глава целина нарязана на малки кубчета, морков нарязан на кубчета, 2 с.л. олио и се слага на котлона да заври.
-
През това време се приготвя сместа за топчетата, като каймата се омесва с другата ситно нарязана част на лука, ориза, чубрицата, ситно нарязания магданоз, черния пипер и белтъка на яйцето.
-
От сместа се оформят малки топчета, които се овалват в брашно и се пускат в заврелия бульон. Сипва се доматения сок, посолява се и след 5 минути варене котлона се изключва, но супата се оставя да се довари, докато съвсем утихне.
-
В дълбока купа се прави застройката от разбитото кисело мляко, жълтъка и 1 с.л. брашно, сипва се бавно 1/2 бульон, като непрекъснато се бърка и вече готовата застройка се връща в тенджерата. Поръсва се със ситно нарязаните листа от целина и магданоз.
-
По желание се добавят 3 с.л. лимонов сок.