Солен пай
минути
порции
сложност
Съставки
-
За плънката:
- 50 г царевица
- 100 г сирене "пармезан"
- 100 г чери домати
- 100 г тиквички
- 100 г кисели краставички
- 100 г бекон
- 50 г зелени туршиени домати
- 50 г малки лукчета
- 30 г сушени домати
- 30 г бяло сирене
- 50 мл зехтин
- 5 г сол
- 5 г бял пипер
-
За тестото:
- 10 мл зехтин
- 2 г захар
- 2 г сол
- 7 г мая
- 150 мл вода
- 300 г брашно
Начин на приготвяне
-
Маята се разтваря в топлата вода заедно със солта и захарта.
-
Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се изсипват водата с разтворената мая, захар, сол и зехтин.
-
Замесва се гладко тесто и се оставя да втаса до удвояване на обема.
-
Вече готовото тесто се разточва и полага в тава като краищата да излизат от тавата.
-
За плънката: нарязват се чери доматите и сушените домати на половина. Настъргва се пармезана. Краставиците, бекона и тиквичките се нарязват на средно големи кубчета. Смесват се с чери доматите, сушените домати, маринованите лукчета, пармезана и царевицата. Овкусява се със солта, белия пипер и зехтина.
-
Вече готовата плънка се полага в тестото и краищата на тестото се завиват към средата.
-
От горе се слагат зелени туршиени домати.
-
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна.
-
Преди сервиране се гарнира с настъргано бяло сирене.