Содена питка
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Брашното се пресява над дълбока тава. В средата се прави кладенче, в което се слагат 1с.л. олио, 1/2ч.л. сол, 1ч.л. захар. Содата бикарбонат и бакпулверът се угасят в оцета. Още докато шупти се добавя в кладенчето. Започва се "събирането" на тесто. Налива се малко по малко водата, така, че постепенно да се получи тестяна топка. Покрива се с памучни кърпи и се оставя да почине за 30 минути.
-
Кухненския плот се намазва с олио и тестото се измесва върху намазнената повърхност. Тавичка за печене се намазва с олио. От топката се оформя питка с форма по желание. Питката се намазва с памук, топнат във вода и олио.
-
Пече се в загрята фурна, на 200 градуса - първо отдолу за да се вдигне добре (15 минути), след което се включва отгоре за още 15-20 минути.