Сметанов сладолед с малини
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 пак. шушулка ванилия
- 120 г захар
- 5 жълтъка
- 450 мл сметана
- 150 мл прясно мляко
Начин на приготвяне
-
Млякото и сметаната се поставят в тенджера (в съотношение 1:3), но без да завират (90 градуса). Бърка се непрекъснато и се прибавя ванилията.
-
В друг съд жълтъците и захарта се разбиват до гъст "сняг" и докато сместа увеличи обема си два пъти.
-
Към млякото и сметаната (загряти до около 90-95 градуса, без да се допуска да заврат) се добавят разбитите жълтъци - това задължително трябва да се случи на слаб огън в продължение на 10-15 минути, като се бърка докато консистенцията се сгъсти.
-
След това сместа се охлажда с разбъркване и се прибира във фризера.
-
Преди да се поднесе, сладоледа се гарнира с малини.