Сладкиш с моркови, бадеми и нежна глазура
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 ч.л. канела
- 2 ч.л. бакпулвер
- 2 ч.л. сода
- 5 яйца
- 1 ч.ч. олио
- 2 ч.ч. кафява захар
- 2 ч.ч. брашно
- 1 щипка сол
- 3 ч.ч. моркови
- 1 ч.ч. орехи
-
за глазурата:
- 225 г сирене "филаделфия"
- 6 с.л. масло
- 2 ч.ч. пудра захар
- 1 ч.л. шушулка ванилия
- 2 с.л. лимонов сок
- 30 г бадеми
Начин на приготвяне
-
В голяма купа се смесват брашното с бакпулвера, захарта, канелата, содата и солта.
-
Разбъркват се добре и се добавя олиото на тънка струйка, и разбитите яйца, едно по едно.
-
След това се добавят морковите и счуканите орехи. Сместа се разбърква до хомогенност.
-
Сместа се изсипва в намаслена тавичка и се пече в предварително загрята на 180 градуса, около 45 минути.
-
За глазурата сиренето Филаделфия и маслото се разбиват добре. След това, бавно се добавя пудрата захар и се бърка докато сместа стане хомогенна. Когато сместа е готова, се добавят ванилията и лимоновия сок.
-
Готовия сладкиш се намазва с крема, поръсва се с натрошените бадеми и се оставя в хладилник за около 3-4 часа.
-
По желание, преди сервиране сладкиша се поръсва с малко орехови ядки.