Сладкиш с круши и кокос
минути
порции
сложност
Съставки
- 4 бр. яйца
- 300 г брашно тип 500
- 150 г захар
- 180 мл краве прясно мляко
- 1 бр. бакпулвер
- 1 бр. шушулка ванилия
- 3 с.л. какао
- 1 к.л. сол
- 100 мл олио
- 120 мл мляко кондензирано
- 80 г кокосови стърготини
- 2 бр. круши
Начин на приготвяне
-
Яйцата се разбиват със захарта, добавят се олиото и прясното мляко.
-
Какаото, бакпулвера, солта, брашното (отделя се 1 с.л.) и ванилията се пресяват и се добавят към течната яйчена смес. Всичко се разбърква със шпатула или дървена лъжица до получаване на гъсто кексово тесто.
-
Кокосовите стърготини се смесват в отделна купичка с кондензираното мляко и брашното.
-
Тавичка с диаметър 24-26см се постила с хартия за печене и в нея се изсипва кексовата смес.
-
Отгоре върху нея по повърхността на сместа с лъжица или шприц се правят кръгове от кокосовата смес, без да се разбърква.
-
Една от крушите се почиства и нарязва на полумесеци, които се редят около кокосовата смес, а останалата круша се нарязва на дебели парчета и се слага по едно парче в белите кокосови кръгове.
-
Сладкишът се пече на 180 С за 50 минути до суха клечка.
-
Оставя се да изстине и се поръсва с кокосови стърготини или пудра захар по желание.