В касерола се налива 1 ч.ч. топла вода, слагат се солта и маслото. След като водата кипне, се изсипва постепенно брашното. Разбърква се с дървена лъжица.
В тава, върху хартия за печене, се шприцоват телцата на лебедите - кръгли топки с размер на топка от пинг-понг, и шиите на лебедите – шприцова се цифра "2" с разстояние между тях около 3-4 см.
Фурната се загрява до 220 С. Шприцоват се еднакво количество шии и телца.
Пекат се за 10 минути. Температурата се намалява до 160 С и се пекат още 10 минути. Изваждат се и се оставят да се охладят напълно.
В купа сладкарската сметана се разбива с пудрата захар до много пухкава консистенция.
Подготвят се чинийки за сервиране. На дъното им се прави езерце от сладко от малини или друго сладко по желание.
Телцата на лебедите се разрязват на две, по дължина. Едната половина (ще служи за тяло) се напълва с топка сладолед и отгоре се шприцоват една-две розички. Другата половина - отново се разделя на две по дължина - това ще са крилцата на лебедите. Прикрепят се симетрично от двете страни на тялото.
Внимателно се поставя шията на лебеда централно между двете крила. Единият лебед е готов. Всички лебеди се оформят по този начин.
Сервират се веднага или се оставят в хладилник до момента на сервирането им.