Сладка орехова баница
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 кг брашно тип 500
- 1 бр. яйца
- 1 щипка сол
- 1.50 ч.ч. краве масло
- 300 г орехови ядки смлени
- 400 г захар
- 400 мл вода
- 3 бр. индрише
Начин на приготвяне
-
От пресятото брашно, разбитото яйце, 1 с.л. олио, солта и хладка вода се замесва меко тесто.
-
Тестото се разделя на 10 топки. Всяка топка се разточва на кора.
-
Кората се навива около точилката и с две ръце се събира към средата на точилката, така че да се образуват дипли.
-
След това се изважда от точилката, като се внимава да се запазят диплите. Оставя се да поизсъхне.
-
Всяка кора се поръсва с разтопеното масло и с ореховите ядки, като се внимава орехите да попаднат между диплите.
-
Така приготвените кори се нарязват на парчета с дължина 3-4 см. и се нареждат в набрашнена и намазнена тавичка. Трябва да се запълни цялата тава.
-
Баницата се пече в умерена фурна, докато се зачерви. Изважда се от фурната и се оставя да изстине.
-
Сварява се сироп от водата и захарта, който се ароматизира с листа от индрише.
-
Изстиналата баница се залива с горещия сироп и се оставя да престои преди сервиране.