Сладка баница с праскови
минути
порции
сложност
Съставки
- 20 г кокосови стърготини
- 50 мл олио
- 50 г краве масло
- 30 мл краве прясно мляко
- 1 к.л. бакпулвер
- 1 пак. шушулка ванилия
- 7 бр. праскови
- 250 г захар
- 400 мл краве кисело мляко
- 5 бр. яйца
- 400 г кори за баница
Начин на приготвяне
-
Захарта и 4 броя яйца се разбиват с миксер в купа до кремообразно състояние. Добавят се олиото, киселото мляко, кокосовите стърготини, бакпулвера и ванилията. Разбърква се до хомогенност.
-
Прибавят се прасковите, предварително почистени и нарязани на кубчета. Оставя се за 10 мин в хладилник.
-
В правоъгълна тава се слага хартия за печене, намаслява се и в нея се слагат по три кори, като между всяка се маже с разтопено масло, а на третата се сипва от сместа и се разпределя равномерно. И така до края на всеки три кори се слага плънка, като последните не се мажат. За тях се разбива останалото яйце с прясното мляко и се намазва баницата отгоре.
-
Баницата се пече на 180 С за 40 мин до златисто.
-
След изпичане, се оставя да се охлади, по желание отгоре се ръси с кокосови стърготини или пудра захар и се реже на парчета.