Начало > Десерти > Сиропиран кекс

Сиропиран кекс

Сиропиран кекс|escape
70
x8
1
70
минути
x8
порции
1
сложност

Съставки

Начин на приготвяне

  1. Започва се с приготвянето на сиропа. В метална купа се поставят всички съставки за него (1 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. захар, портокалов сок и мед) и се варят седем минути от момента на завирането. Готовия сироп се оставя настрани да изстива.

  2. Фурната се загрява на 170 С. Формата за кекс се намазнява и се набрашнява леко.

  3. В купа с миксер се разбиват яйцата, останалата захар, мекото масло, ванилиите и щипка сол. Сместа се разбива на висока степен на миксера за около 4-5 минути, или докато се стопи захарта.

  4. Прибавя се киселото мляко и се разбива за още 3-4 минути. Накрая се добавя брашното, като с помощта на шпатула се разбърква до еднородна смес.

  5. В по-малка купа какаото се разтваря в горещата вода. Добавя се ¼ от ваниловата смес и се разбърква добре.

  6. В кексовата форма последователно се редуват ванилова и какаова смес. С лъжица се правят леки въртеливи движения вътре в сместа, за да стане кекса още по-шарен.

  7. Пече се в предварително загрятата фурна на 170 С за около 50 минути, или се проверява с клечка (до суха клечка).

  8. Готовия, изпечен и горещ кекс се полива равномерно с помощта на лъжица със студения сироп. 

  9. Охладения кекс се изважда от формата в подходяща чиния и се поръсва леко с пудра захар.

Още Десерти

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?