Сиропиран кекс
минути
порции
сложност
Съставки
- 3 бр. яйца
- 1.50 ч.ч. захар
- 150 г краве масло
- 2 пак. шушулка ванилия
- 1 щипка сол
- 200 мл краве кисело мляко
- 250 г брашно с набухвател
- 3 с.л. какао
- 1.50 ч.ч. вода
- 2 с.л. пудра захар
- 2 с.л. портокалов сок
- 2 с.л. мед
Начин на приготвяне
-
Започва се с приготвянето на сиропа. В метална купа се поставят всички съставки за него (1 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. захар, портокалов сок и мед) и се варят седем минути от момента на завирането. Готовия сироп се оставя настрани да изстива.
-
Фурната се загрява на 170 С. Формата за кекс се намазнява и се набрашнява леко.
-
В купа с миксер се разбиват яйцата, останалата захар, мекото масло, ванилиите и щипка сол. Сместа се разбива на висока степен на миксера за около 4-5 минути, или докато се стопи захарта.
-
Прибавя се киселото мляко и се разбива за още 3-4 минути. Накрая се добавя брашното, като с помощта на шпатула се разбърква до еднородна смес.
-
В по-малка купа какаото се разтваря в горещата вода. Добавя се ¼ от ваниловата смес и се разбърква добре.
-
В кексовата форма последователно се редуват ванилова и какаова смес. С лъжица се правят леки въртеливи движения вътре в сместа, за да стане кекса още по-шарен.
-
Пече се в предварително загрятата фурна на 170 С за около 50 минути, или се проверява с клечка (до суха клечка).
-
Готовия, изпечен и горещ кекс се полива равномерно с помощта на лъжица със студения сироп.
-
Охладения кекс се изважда от формата в подходяща чиния и се поръсва леко с пудра захар.