Щука с бял сос
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 бр. риба щука
- 150 г краве масло
- 150 г брашно тип 500
- 500 мл бульон пилешки
- 150 г гъби печурки
- 1 ч.л. каперси
- 2 бр. аншоа филе
- 1 бр. яйчен жълтък
- 2 с.л. сметана квасена
- 1 с.л. оцет
- 1/2 к.ч. вино бяло
- 2 щипка черен пипер млян
- 2 щипка сол
Начин на приготвяне
-
Щуката се изчиства от люспите и вътрешностите, измива се и се подсушава.
-
Нарязва се на малки парчета, напръскват се с оцет и се оставят 30 минути да го поемат, после се посоляват.
-
Запържват се на силен огън в 100 грама масло, да хванат коричка и после се пържат 20 минути на умерен огън.
-
За соса почистените и нарязани на филийки печурки се запържват в 20 грама масло. В тенджерка се разтапят 30 грама масло, добавя се брашното, разбърква се.
-
Сипва се бульона и се оставя да заври, като постоянно се бърка, за да не се образуват бучици, после се вари 5 минути на тих огън, като не престава да се бърка.
-
Добавят се печурките, каперсите и нарязаните на ситно филета аншоа и се вари още 5 минути.
-
Разбития жълтък и сметаната се смесват, подправя се със сол, черен пипер и бяло вино на вкус.