Шоколадова тарта
минути
порции
сложност
Съставки
- 380 г брашно тип 500
- 120 г бадеми
- 140 г краве масло
- 180 г захар
- 1 бр. яйчен жълтък
- 2 бр. яйца
- 1 бр. есенция лимон
- 2 ч.ч. черен шоколад
- 170 мл сметана с 30% масленост
- 120 мл краве прясно мляко
Начин на приготвяне
-
За тестото бадемите се стриват на много ситен прах. Смесват се с брашното.
-
Мекото масло се разбива със захарта, добавя се есенцията. Разбива се леко и се слагат 1 яйце и жълтъка. Добавя се и брашното с бадемите.
-
Омесва се тесто, което се разстила леко във дорма на диск и се завива в прозрачно фолио. Слага се в хладилника за около половин час.
-
Тестото се изважда и сезатопля с ръце, за да може да се третира по-лесно. Разточва се на набрашнен плот. Слага се във форма за тарта (кръгла или продълговата).
-
Слага за още около 10-15 мин на студено. Надупчва се с вилица, за да не се надигне прекалено. Слага се боб или топчета за печене и изпича на 180 С във фурната, до готовност.
-
Готовата кора за тартата се изважда и се охлажда на решетка.
-
За крема в тенджера на котлона се слагат сметаната и млякото, оставят се да заврят и се добавя шоколада. Разбърква се и се оттегля от котлона. Оставя се да се охлади. Прибавя се останалото яйце и се разбърква.
-
Ганаша се изсипва в кората за тартата и се връща във фурната за още 10 минути.
-
След като е готова, тартата се изважда и се оставя да се охлади, за да се стегне ганаша.