Шоколадов сладолед с фъстъчено масло
минути
порции
сложност
Съставки
- 160 мл вода
- 150 г захар
- 100 г фъстъчено масло
- 50 г краве масло
- 300 г натурален шоколад
- 500 мл сметана
- 5 жълтъка
Начин на приготвяне
-
Шоколада и кравето масло се разтапят на водна баня. Захарта и водата се поставят да се варят на слаб огън. Когато се получи гъст сироп, се оставя леко да се охлади.
-
Жълтиците се разбиват с миксер като постепенно се добавя от получилият се захарен сироп.
-
Сметаната също се разбива и след това се добавя към разбитите жълтъци и фъстъченото масло. Накрая сметаната се добавя към шоколада и се бърка докато се получи хомогенна смес.
-
Замразява се в машина за сладолед или се изсипва в подходяща кутия, която се поставя във фризера. След като е замръзнал наполовина, сладоледа се изважда, отново се разбива с миксер, за да се получи хомогенна смес, и се връща във фризера. Процедурата се повтаря още веднъж и след това се оставя да замръзне напълно.
-
Преди сервиране сладоледа се изважда от фризера и се поставя в хладилника за около 30 минути.