Шоколадов кекс със зехтин и захарна глазура
минути
порции
сложност
Съставки
- 150 г черен шоколад
- 2 с.л. какао
- 50 мл прясно мляко
- 1 ч.ч. зехтин
- 180 г захар
- 5 яйца
- сол
- ч.л. сода
- ч.л. бакпулвер
- 200 г брашно
- 1 шушулка ванилия
-
за глазурата:
- 1,5 ч.ч. захар
- ч.ч. вода
- 1 шушулка ванилия
Начин на приготвяне
-
Черният шоколад се разтапя на водна баня и се оставя да се охлади.
-
Яйцата и захарта се разбиват на крем. Прибавят се ванилията и щипката сол.
-
Брашното се пресява заедно с какаото, бакпулвера и содата.
-
Към яйчната смес се прибавят брашното и какаото, като се бърка внимателно. След това се добавя и прясното мляко. Накрая се добавят зехтина и шоколада.
-
Тестото се изсипва в намаслена и поръсена с брашно кексова форма.
-
Кекса се изпича в предварително загрята на 170-180 градуса фурна (проверява се с клечка за готовност).
-
За глазурата на котлона се слагат захарта и водата. Оставят се да заврят, като се бърка непрекъснато и се приготвя гъст сироп (да се тегли на конци).
-
Изсипва се постепенно и на малки части в порцеланов съд, навлажнен с малко студена вода, и се разбърква с дървена лъжица, докато побелее. Накрая се прибавя ванилията. Приготвената глазура трябва бързо да се използва, защото не е устойчива.
-
След като кекса се извади от фурната, изчаква се да поизстине, обръща се и се залива с глазурата.