Начало > Десерти > Шоколадов кекс със зехтин и захарна глазура

Шоколадов кекс със зехтин и захарна глазура

Шоколадов кекс със зехтин и захарна глазура|escape
80
x10
2
80
минути
x10
порции
2
сложност

Съставки

Начин на приготвяне

  1. Черният шоколад се разтапя на водна баня и се оставя да се охлади. 

  2. Яйцата и захарта се разбиват на крем. Прибавят се ванилията и щипката сол.

  3. Брашното се пресява заедно с какаото, бакпулвера и содата.

  4. Към яйчната смес се прибавят брашното и какаото, като се бърка внимателно. След това се добавя и прясното мляко. Накрая се добавят зехтина и шоколада.

  5. Тестото се изсипва в намаслена и поръсена с брашно кексова форма. 

  6. Кекса се изпича в предварително загрята на 170-180 градуса фурна (проверява се с клечка за готовност). 

  7. За глазурата на котлона се слагат захарта и водата. Оставят се да заврят, като се бърка непрекъснато и се приготвя гъст сироп (да се тегли на конци).

  8. Изсипва се постепенно и на малки части в порцеланов съд, навлажнен с малко студена вода, и се разбърква с дървена лъжица, докато побелее. Накрая се прибавя ванилията. Приготвената глазура трябва бързо да се използва, защото не е устойчива.

  9. След като кекса се извади от фурната, изчаква се да поизстине, обръща се и се залива с глазурата.  

Още Десерти

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?