Начало > Десерти > Шоколадов кекс с маслена глазура

Шоколадов кекс с маслена глазура

Шоколадов кекс с маслена глазура|escape
60
x10
1
60
минути
x10
порции
1
сложност

Съставки

Начин на приготвяне

  1. Черният шоколад и маслото се разтапят заедно на водна баня и сместа се оставя да се охлади.

  2. Яйцата и захарта се разбиват на крем. Прибавят се ванилията и щипката сол.

  3. Брашното се пресява заедно с какаото, бакпулвера и содата.

  4. Към яйчната смес се прибавят брашното и какаото, като се бърка внимателно. След това се добавя и прясното мляко. Накрая се слагат маслото и шоколада.

  5. Тестото се изсипва в намаслена и поръсена с брашно кексова форма. 

  6. Кекса се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна (проверява се с клечка за готовност - около 45 минути). 

  7. За глазурата на котлона се слагат захарта и водата. Оставят се да заврат, като се бърка непрекъснато и се приготвя гъст сироп (да се тегли на конци). Добавя се маслото и продължава да се бърка, до гладка смес. Изсипва се постепенно и на малки части в порцеланов съд, навлажнен с малко студена вода, и се разбърква с дървена лъжица, докато побелее. Накрая се прибавя ванилията. Приготвената глазура трябва бързо да се употреби, защото не е устойчива.

  8. След като се извади кекса от фурната, се изчаква да поизстине, обръща се и се залива с глазурата.  

Още Десерти

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?