Шоколадов кекс с маслена глазура
минути
порции
сложност
Съставки
- 150 г масло
- ч.л. бакпулвер
- 180 г захар
- 1 шушулка ванилия
- 5 яйца
- ч.л. сода
- 50 мл прясно мляко
- 200 г брашно
- 4 с.л. какао
- 200 г черен шоколад
- сол
-
за глазурата:
- 1,5 ч.ч. захар
- ч.ч. вода
- 125 г масло
- 1 шушулка ванилия
Начин на приготвяне
-
Черният шоколад и маслото се разтапят заедно на водна баня и сместа се оставя да се охлади.
-
Яйцата и захарта се разбиват на крем. Прибавят се ванилията и щипката сол.
-
Брашното се пресява заедно с какаото, бакпулвера и содата.
-
Към яйчната смес се прибавят брашното и какаото, като се бърка внимателно. След това се добавя и прясното мляко. Накрая се слагат маслото и шоколада.
-
Тестото се изсипва в намаслена и поръсена с брашно кексова форма.
-
Кекса се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна (проверява се с клечка за готовност - около 45 минути).
-
За глазурата на котлона се слагат захарта и водата. Оставят се да заврат, като се бърка непрекъснато и се приготвя гъст сироп (да се тегли на конци). Добавя се маслото и продължава да се бърка, до гладка смес. Изсипва се постепенно и на малки части в порцеланов съд, навлажнен с малко студена вода, и се разбърква с дървена лъжица, докато побелее. Накрая се прибавя ванилията. Приготвената глазура трябва бързо да се употреби, защото не е устойчива.
-
След като се извади кекса от фурната, се изчаква да поизстине, обръща се и се залива с глазурата.