Шоколадов кекс с глазура от течен шоколад
минути
порции
сложност
Съставки
- 200 г брашно
- ч.л. бакпулвер
- ч.л. сода
- 1 шушулка ванилия
- 5 яйца
- 180 г захар
- 150 г масло
- 50 мл прясно мляко
- 2 с.л. какао
- 100 г черен шоколад
- 100 г млечен шоколад
- сол
-
за глазурата:
- 250 г течен шоколад
Начин на приготвяне
-
Черният шоколад и маслото се разтапят заедно, на водна баня и се оставят да се охладят.
-
Яйцата и захарта се разбиват на крем. Прибавят се ванилията и щипката сол.
-
Брашното се пресява заедно с какаото, бакпулвера и содата.
-
Към яйчната смес се прибавят брашното и какаото, като се бърка внимателно. След това се добавя и прясното мляко. Накрая се слагат маслото и шоколада.
-
Тестото се изсипва в намаслена и поръсена с брашно кексова форма. Млечният шоколад се начупва на парченца и се набожда върху тестото повърхностно така, че крайчетата му да се виждат. Ако се забоде много дълбоко, при печене ще падне на дъното.
-
Кекса се изпича в предварително загрята на 170 градуса фурна, проверява се с клечка за готовност.
-
След като се извади кекса от фурната, се изчаква няколко минути да поизстине и се намазва с течния шоколад.