Шоколадов кекс с еспресо
минути
порции
сложност
Съставки
- 200 мл сметана течна
- 200 г черен шоколад
- 1 ч.ч. кафе еспресо
- 1 бр. шушулка ванилия
- 1 ч.ч. краве прясно мляко
- 2 ч.л. сода бикарбонат
- 60 г какао
- 200 г масло
- 3 бр. яйца
- 2 ч.ч. захар
- 3 ч.ч. брашно тип 500
Начин на приготвяне
-
Брашното се пресява заедно със содата, какаото и ванилията, прибавя се и захарта.
-
Маслото се разтопява.
-
Всички продукти трябва да са със стайна температура. Кафето трябва да е горещо.
-
Яйцата се разбиват с прясното мляко и към тях се прибавят всички сухи съставки – брашно, захар, сода, какаото и ванилията.
-
Всичко се смесва като се бърка с шпатула. Добавят се се маслото и горещото кафе. Разбърква се до хомогенна смес. Не се използва миксер.
-
Готовата кексова смес се изсипва във форма за торта с падащ ринг с диаметър 26 см, постлана с хартия за печене.
-
Пече се на 160 С за 60 минути. Изважда се и се охлажда.
-
Накрая се прави шоколадов ганаш, като се затопля сметаната и в нея се добавя натрошения шоколад. Разбърква се до получаване на еднородна шоколадова смес.
-
Изстиналият кекс се полива с ганаша и се украсява по желание.