Шоколадов кекс с бадемово брашно
минути
порции
сложност
Съставки
- 100 г млечен шоколад
- 100 г черен шоколад
- 2 с.л. какао
- 50 мл прясно мляко
- 150 г масло
- 180 г захар
- 5 яйца
- ч.л. сода
- 1 шушулка ванилия
- ч.л. бакпулвер
- 50 г бадемово брашно
- 160 г бяло брашно
- сол
Начин на приготвяне
-
Черният шоколад и маслото се разтапят заедно на водна баня и се оставят да се охладят.
-
Яйцата и захарта се разбиват на крем. Прибавят се ванилията и щипката сол.
-
Двата вида брашно се пресяват заедно с какаото, бакпулвера и содата.
-
Към яйчната смес се прибавят брашното и какаото, като се бърка внимателно. След това се добавя и прясното мляко. Накрая се слагат маслото и шоколада.
-
Тестото се изсипва в намаслена и поръсена с брашно кексова форма. Млечният шоколад се начупва на парченца и се набожда върху тестото повърхностно така, че крайчетата му да се виждат. (Ако се забоде много дълбоко, при печене ще падне на дъното). Кекса се изпича в предварително загрята на 170 градуса фурна (проверява се с клечка за готовност).