Шоколадов кейк с банан и кафе
минути
порции
сложност
Съставки
- 1/2 ч.ч. кафява захар
- 1/2 ч.ч. захар
- 200 г краве масло
- 2 бр. яйца
- 3 бр. банани
- 1/2 ч.ч. краве кисело мляко
- 1 к.л. есенция ванилия
- 1.50 с.л. кафе, разтворимо
- 300 г брашно тип 500
- 1/2 ч.ч. какао
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 щипка сол
- 1.50 бр. шоколад
- 1 с.л. вода
- 1 ч.ч. пудра захар
Начин на приготвяне
-
Кафявата и бялата захар се разбиват заедно с 150 г масло. Разбъркват се заедно 1 с.л. кафе с ванилията.
-
Смачканите банани, яйцата, киселото мляко и кафето се слагат в маслото със захарта и всичко се разбива отново.
-
Брашното, какаото, содата и солта се смесват. Добавят се бавно към първата смес. Не се разбива прекалено. По-голямата част от шоколада се начупва и се слага в сместа. Разбърква се с ръка.
-
Сместа се прехвърля в намазнена форма за кейк. Пече се за 1 час на 180 С. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади за 15 минути. Обръща се и отново се оставя да изстине, но напълно.
-
Останалото кафе се разтваря във водата и се смесва с останалото масло. Бавно се добавя пудрата захар, докато се получи кремообразна смес.
-
Кейка се намазва отгоре с глазурата. Поръсва се с останалия начупения шоколад, нарязва се и се сервира.