Селски пай (Англия)
минути
порции
сложност
Съставки
- 5 с.л. зехтин
- 1 кг кайма
- 3 стр. целина
- 250 г гъби
- 250 г грах
- 2 с.л. доматено пюре
- 4 с.л. сос Уорчестър
- 4 стр. мащерка
- 2 бр. дафинов лист
- 1.80 кг картофи
- 225 мл краве прясно мляко
- 50 г масло
- 120 г сирене чедър
- 1 пак. индийско орехче
- 1 вр. праз лук
- 2 гл. лук кромид стар
- 3 с.л. брашно тип 500
- 200 мл вино червено
- 850 мл бульон телешки
- 2 пак. чесън на прах
Начин на приготвяне
-
В голяма тенджера се сипват 3 с.л. Каймата се запържва до златисто, след което се пресипва в друг съд.
-
Останалата част от зехтина се излива в същата тенджера, добавят се зеленчуците и се варят на слаб огън, докато омекнат - около 20 минути.
-
Добавят се чесъна, брашното и доматеното пюре, топлината се увеличава и се вари в продължение на няколко минути.
-
Каймата се връща в тенджерата. Залива се с виното и се вари, за да се намали малко соса, преди да се добавят телешкия бульон, соса Уорчестър и билките.
-
Оставя се да къкри без капак в продължение на 45 минути. До това време сосът трябва да се е сгъстил и да е покрил месото. След около 30 мин, ако е останала много течност, топлината леко се увеличава, за да се намали соса.
-
Овкусява се добре, а след това дафиновите листа и стъблата от мащерка се изхвърлят.
-
За заливката в голяма тенджера обелените картофи се покриват с подсолена, студена вода, а когато заврат, се оставят да къкрят докато омекнат. Водата се излива, след което картофите се оставят да изсъхнат на пара в продължение на няколко минути.
-
За да се получи наистина гладка, кремообразна заливка, се използва уред за мачкане на картофи или сито. Намачкват се добре с млякото, маслото и ¾ от чедъра, след това заливката се овкусява с индийско орехче, малко сол и черен пипер.
-
Каймата се разлива в тава. За да не потъне заливката в пълнежа, месото се оставя да изстине, преди да се залее с картофите.
-
Фурната се загрява до 200-220 C (с вентилатор / газ) и пая се пече в продължение на 25-30 минути или докато заливката стане златиста. Оставащият чедър се поръсва 5 минути, преди да се извади тавата от фурната.