Руло с маков пълнеж
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 пак. жива мая
- 3 ч.ч. краве прясно мляко
- 8 ч.ч. брашно тип 500
- 320 г захар
- 1 щипка сол
- 5 бр. яйца
- 300 г краве масло
- 450 г маково семе
- 2 с.л. лимонова кора
Начин на приготвяне
-
Пълнежа се приготвя от маковото семе, лимоновата кора, 1 чаша захар, 180 г масло, 1 ч.ч. топло мляко. Смесва се и се оставя настрана.
-
В малка огнеупорна купа се слагат маята и ½ от млякото да шупне.
-
В купа за мискер се слагат брашното, останалата захар, солта и яйцата. Слагат се и останалото мляко, масло и маята. Разбива се до хомогенност. Тестото на този етап е лепкаво.
-
Тестото се прехвърля в намазнена купа, поръсва се отгоре с брашно и се покрива. Оставя се на стайна температура за 1 час.
-
Тестото се изважда на набрашнена повърхност и се разделя на 2 половини. Разточва се на правоъгълник.
-
На двете кори се слага плънка и се навиват на руло. Слага се в тава за печене, покрита с пергаментова хартия, покрива се и се оставя да втаса повторно.
-
Фурната се загрява на 180-200 С. Краищата на рулото се намазват с масло и се пече за 45-60 минути, или до златисто-кафяво.
-
Маха се от фурната и се оставя да се охлади. Поръсва се с пудра захар по желание.