Ризото с тиква и салвия
минути
порции
сложност
Съставки
- 300 г ориз “арборио”
- 600 г тиква
- 50 г спанак
- 50 г пармезан
- 3-4 глави лук шалот
- 1.100 л зеленчуков бульон
- 5-6 клонки прясна мащерка
- 5-6 листа салвия листа
- 5-6 с.л. зехтин
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне
-
450 г от тиквата нарежете на еднакви по големина парчета, овкусете със сол, черен пипер и зехтин и изпечете за 35-40 мниути в предварително загрята до 220 градуса фурна.
-
Останалата тиква нарежете на малки парченца или настържете и задушете в 1 супена лъжица зехтин и малко бульон за 15 минути на средно силен огън. Подправете с малко сол и черен пипер и сложете клонка мащерка.
-
Нарежетe лука на ситно и го запържете за кратко в смес от 1 супена лъжица зехтин и малко масло. Прибавете ориза, разбъркайте добре и налейте малко от бульона. Гответе ориза 18 минути при почти непрекъснато бъркане, като наливате по малко от бульона. Подправете със сол и черен пипер и клонка мащерка.
-
Сварената тиква пюрирайте с пасатор, като преди това извадите мащерката. Ако е е прекалено гъсто, долейте малко бульон. на 15-та минута от готвенето към ориза добавете спанака и разбъркайте. Изсипете пюрето от тиквa.
-
Разбъркайте добре и завършете с парче масло и настържете 2/3 от пармезана. В малък съд разтопете останалото масло и в него запържете 3-4 листа салвия. Прецедете.
-
Поднесете ризотото с парченца печена тиква, настърган пармезан и малко овкусено със салвия масло.
Стоян Георгиев