Начало > > Ризото с тиква и салвия

Ризото с тиква и салвия

Ризото с тиква и салвия|escape
70
x4
1
70
минути
x4
порции
1
сложност

Съставки

  • 300 г ориз “арборио”
  • 600 г тиква
  • 50 г спанак
  • 50 г пармезан
  • 3-4 глави лук шалот
  • 1.100 л зеленчуков бульон
  • 5-6 клонки прясна мащерка
  • 5-6 листа салвия листа
  • 5-6 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер

Начин на приготвяне

  1. 450 г от тиквата нарежете на еднакви по големина парчета, овкусете със сол, черен пипер и зехтин и изпечете за 35-40 мниути в предварително загрята до 220 градуса фурна.

  2. Останалата тиква нарежете на малки парченца или настържете и задушете в 1 супена лъжица зехтин и малко бульон за 15 минути на средно силен огън. Подправете с малко сол и черен пипер и сложете клонка мащерка.

  3. Нарежетe лука на ситно и го запържете за кратко в смес от 1 супена лъжица зехтин и малко масло. Прибавете ориза, разбъркайте добре и налейте малко от бульона. Гответе ориза 18 минути при почти непрекъснато бъркане, като наливате по малко от бульона. Подправете със сол и черен пипер и клонка мащерка.

  4. Сварената тиква пюрирайте с пасатор, като преди това извадите мащерката. Ако е е прекалено гъсто, долейте малко бульон. на 15-та минута от готвенето към ориза добавете спанака и разбъркайте. Изсипете пюрето от тиквa.

  5. Разбъркайте добре и завършете с парче масло и настържете 2/3 от пармезана. В малък съд разтопете останалото масло и в него запържете 3-4 листа салвия. Прецедете.

  6. Поднесете ризотото с парченца печена тиква, настърган пармезан и малко овкусено със салвия масло.

Стоян Георгиев

Още

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?