Пюре от сушен грах
минути
порции
сложност
Съставки
- 400 г сушен грах
- 50 г бекон
- 1 гл. лук кромид стар
- 20 г краве масло
- 1 бр. дафинов лист
- 1 ч.л. мащерка
- 1 ч.л. магданоз пресен
- 1 щипка черен пипер млян
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне
-
Граха се измива и се накисва във вода за 12 часа. Вари се 2 часа във водата, в която е киснал.
-
Подправките се измиват добре и се добавят към средата на варенето, а накрая се изваждат.
-
Граха се разбива на пюре, докато стане еднородна гладка смес. Подправя се със сол и пипер.
-
Лука се обелва и нарязва. Изпържва се в маслото с нарязания бекон.
-
Лука и бекона се добавят към граховото пюре преди сервиране.
-
Сервира се с печено свинско или солено говеждо месо.