Пълнозърнест хляб
минути
порции
сложност
Съставки
- 500 г пълнозърнесто брашно
- 15 г сусам
- 1 пак. мая за хляб
- 500 г брашно
- 1 ч.л. сол
- 1 жълтък
- 1 с.л. масло
- 10 г маково семе
Начин на приготвяне
-
Затопля се малък емайлиран съд, отнема се от огъня и се налива 1 кафена чашка хладка вода. Слага се маята за хляб и с чаена лъжичка се разбърква, докато се получи рядка каша.
-
В кръгла тава се пресяват двата вида брашно. Ако се пресеят и втори път ще бъде още по-добре, защото брашното се аерира.
-
В средата се прави „кладенче“ (вдлъбнатина). В него се сипват солта и разбитата на кашица мая, която обаче не се оставя да шупне.
-
Бърка се отначало с лъжица, като се налива постепенно хладка вода (2 ½ чаени чаши хладка вода, може и повече), след което с набрашнени ръце започва да се меси. До тавата се държи чиния с пресято брашно и от време на време ръцете се потапят в него. Тестото се меси, като се прегъва и натиска с кокалчетата на прегънатите си пръсти. Ако е необходимо, се добавя още брашно, за да стане гъсто тестото и да не лепне по ръцете. Тестото се меси, докато стане твърдо и гладко.
-
След това тестото се поставя в намазана с масло тава, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втасва в продължение на 2-3 часа. При втасването тестото увеличава обема си. Ако невтасалото тесто стига до половината от височината на тавата, то втасалото тесто изпълва цялата тава.
-
С масло се намазнява и тавата, в която ще се пече хляба.
-
Поставя се тестото и отгоре се намазва с разбития жълтък и се поръсва със сусама и маковото семе. С вилица хляба се набожда през 4-5 см.
-
Пече се на силна фурна десетина минути, после печенето продължава на умерен огън.
-
Когато хлябът се зачерви равномерно, тогава той е опечен. Изважда се, докато е топъл горната му кора се напръсква с вода и се покрива с чиста кърпа. Така се оставя да престои докато изстине, а не се реже докато е топъл, защото тогава той образува дебела кора и става клисав.