Пълнозърнест хляб със сода
минути
порции
сложност
Съставки
- 5 мл оцет ябълков
- 225 мл вода
- 3.50 г сода бикарбонат
- 3.50 г сол морска
- 350 г брашно пълнозърнесто
Начин на приготвяне
-
Смесват се брашното, морската сол и содата.
-
Оцета се смесва с водата и след това се добавя към сухите съставки.
-
Замесва се меко тесто, което да не лепне, меси се около 5 минути като ако започне да лепне се добавят щипки брашно.
-
Оформя се на малко хлебче и се правят резени (с остър и сух нож).
-
Изпича се в предварително загрята фурна на 180 С за около 45-50 мин. Слага се на дъното тава с вода, за да не стане дебела и суха кората. Проверява се с дървена клечка за готовност.
-
След като е готов, хляба се увива в кърпа и се изчаква да изстине.
-
Може да добави една чаена лъжичка риган (чубрица, джоджен) към сухите съставки, по желание.