Пълнозърнест хляб с мед
минути
порции
сложност
Съставки
- 2 ч.л. мед
- 2 г сол
- 300 мл вода
- 2 с.л. зехтин
- 2 г прясна мая
- 500 г пълнозърнесто брашно
Начин на приготвяне
-
В голяма купа се смесват брашното, семената, маята и солта. В друг съд се смесват водата, зехтина и меда. Постепенно водата се добавя към брашното, като се бърка постоянно, докато се получи меко тесто. Ако е твърде лепкаво се добавя още малко брашно.
-
Тестото се изважда върху набрашнена повърхност и се замесва за 5 минути, докато престане да лепне. При нужда се поръсва с още малко брашно.
-
Продълговата форма за печене се намазнява и тестото се слага в нея, като го се притиска равномерно. Покрива се с кърпа и се оставя да бухне за час. Трябва да стане еластично и да възвръща формата си, като се натисне с пръст. Фурната се загрява на 200 градуса.
-
Правят се 8 плитки разреза по тестото, намазва се с вода и се поръсва с малко брашно.
-
Пече се около 35-40 минути, докато се надигне и хване кафява коричка. Оставя се да изстине върху скара.